Pastinák obsahuje 80% vody a je bohatý na sacharidy. Draslík tvoří 40% a křemík 10% jeho obsahu minerálií. Mimo to má hodně fosforu, síry a chlóru. Podporuje činnost močových orgánů a pomáhá při potížích s močovým měchýřem a při ledvinových kamenech. Špičky kořenů mají hodně minerálií. Divokých druhů pastináku je nutno se vystříhat, protože obsahují lidskému tělu škodlivý jed.
Celá rostlina kultivovaného pastináku se může použít do salátů, a to pokrájená nebo postrouhaná.
Pastinák se tváří jako petržel a chutná podobně jako mrkev. Petržel a pastinák jsou si hodně podobné. Jak je rozeznat? Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene. Pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku, který zůstane po seříznutí světlý. Pastinák je v podstatě sladká petržel. Narůstá ale do mnohem většího objemu, je výnosnější.