Ořechy * - Zdrava vyziva

ZDRAVÁ VÝŽIVA
podle knih Dr. Normana W. Walkera, D.Sc. 1886 - 1985
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Ořechy *

Ovoce

Ořechy jsou naším nejcennějším pramenem koncentrované bílkoviny a tuků. Jestliže sníte týdně půl až tři čtvrtě kila nesolených ořechů, je maso jako potrava zbytečné, i když těžce tělesně pracujete. To platí především tehdy, když se zřeknete i škrobů a cukrů a místo nich jíte bohatě ovoce a zeleninu a pijete dostatečné množství syrových šťáv.

Kešu ořechy nejsou tak lehce stravitelné jako ostatní ořechy. Patří spíše k luštěninám.

Burské oříšky nejsou ořechy. Patří k luštěninám a jsou pro kyselinotvorný účinek škodlivé, a to nejen pro zažívací orgány, ale pro celé tělo. Existuje jen velice málo věcí, které jsou tak škodlivé, jako burské oříšky. Svým účinkem se řadí na druhé místo, před nimi je jen popcorn (pražená kukuřice).

Ořechy, které se vaří, praží nebo jiným způsobem vystavují nadměrnému teplu, jsou škodlivé, protože teplem dochází k přeměně tuků, které v tomto stavu škodí játrům a žlučníku a mohou dříve nebo později ovlivnit jejich funkci.

Ořechové máslo je někdy lépe stravitelné než samy ořechy za předpokladu, že ani máslo, ani ořechy nebyly vystaveny nadměrnému teplu.

Jedlé kaštany obsahují 50 až 75% sacharidů.

Mandle jsou v čerstvém, syrovém, nesoleném stavu nejvíce alkalické ze všech ořechů. Jsou zvláště cenné jako výživa pro kosti a především jako prostředek ke zpevnění zubní skloviny.

Další hodnotné ořechy jsou Peka-ořechy, piniová jádra, vlašské ořechy, bukvice a lískové oříšky. Zbytek má jen průměrnou hodnotu.

Je chyba jíst ořechy na konci jídla, zvláště na konci „těžkého“ jídla. Jsou silně koncentrované a vysoké procento jejich složení tvoří tuky a bílkovina. Z toho důvodu vyžadují volné zažívací ústrojí, aby byly tělu užitečné. Ořechy jsou zvláště prospěšné, jestliže je jíme v malých množstvích mezi hlavními jídly ke karotkové šťávě.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Napište mi!
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky