Řepy (včetně červené řepy) obsahují draslík, železo, sodík a mangan. Jejich užitek je větší, jestliže se jí jak listy, tak kořeny syrové. Kořeny se mohou jemně postrouhat a listy posekat. Obsahují přes 87% vody. Obsah sacharidů dosahuje sotva 9%. Řepové listy jsou zvláště bohaté na mangan a jejich obsah železa je hodnotnou živinou pro játra a červené krvinky.
Syrové řepy a jejich správně připravené šťávy se používají s úspěchem k regulaci menstruačního cyklu a předčasné menopausy (přechodu), stejně jako proti zácpě. Není však radno pít víc než 1/4 litru řepové šťávy denně, než si tělo zvykne na větší množství.
Web:
Patříte také mezi ty, kteří v současné době bojují s přebytečnými kily, a nechcete propadnout nesmyslným dietám, které na vás číhají za každým rohem? V tom případě jste tu správně, protože nejlepším způsobem, jak zdravě redukovat hmotnost a cítit se fit není dodržování bezúčelných hladovek, kvůli kterým přicházíte o důležité vitamíny a minerály, ale stojí za tím celková změna životního stylu. Vaším cílem by mělo být postupné zařazování prospěšnějších potravin, častější pohybová aktivita a v neposlední řadě psychická pohoda a vyrovnanost.
Jakmile tedy začnete s obohacováním vašeho jídelníčku, zkuste si vzpomenout na tolik známou a přesto často přehlíženou – červenou řepu. Červená řepa se u nás pěstuje v hojné míře a svými vlastnostmi se dá téměř srovnávat s oblíbenými superpotravinami. Přestože červená řepa obsahuje až 10% sacharidů a řadí se mezi energeticky bohatou zeleninu, je nám díky svým nutričním vlastnostem skvělým pomocníkem při hubnutí. Zařazení červené řepy do každodenního stravování, vám může nahradit i nesmyslné polykání vitaminových doplňků, které naše tělo daleko hůře zpracovává.
Zázrak z přírody
Červená řepa je významný antioxidant, který se doporučuje zejména při detoxikačních kůrách a očistách organismu. Díky vysokému obsahu minerálů, zejména vápníku, hořčíku, selenu a draslíku, působí v našem těle zásaditě a pomáhá tak v boji proti virům a bakteriím, nebo například dokáže snižovat množství kyseliny močové v krvi. Dokonce byly provedeny i studie, dokazující souvislost s konzumací červené řepy a sníženým rizikem rakoviny. Obsahuje rovněž vysoké procento vitamínu C, kyseliny listové, která je důležitá zejména pro těhotné ženy a křemík, který má pozitivní účinky jak na naše kosti a cévy, tak na veškerá kožní onemocnění.
Krev zajásá s námi
Další významnou vlastností tohoto červeného zázraku jsou jeho antianemické účinky, což lidově řečeno znamená, že má pozitivní vliv na tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Jistý doktor dokonce popsal vlastnost červené řepy jako zázračnou, protože koncentrace železa a vitaminu C, která jinak za tento děj může, není nijak výjimečně vysoká. Podle něj tedy za zvýšenou tvorbu červených krvinek může zatím neprostudovaná složka. Za zmínku stojí určitě i její vliv na fyzickou výkonnost. Při pokusech na několika dobrovolnících měli ti, co popíjeli šťávu z červené řepy, daleko větší výdrž než jinak stejně zdatní jedinci. Červená řepa totiž zřejmě pomáhá snížit náklady na energii a lépe využít kyslík.
Redukce hmotnosti
Při hubnutí nám určitě bude ku prospěchu i vláknina, které červená řepa obsahuje opravdu hojné množství. Vláknina má lehce projímavé účinky, zlepšuje funkci střev a zároveň brání vstřebávání špatného cholesterolu v tenkém střevě. Dále také pomáhá zlepšovat funkci žaludečních šťáv a tím přispívá ke správnému fungování žaludku.