Sváteční jídlo - Zdrava vyziva

ZDRAVÁ VÝŽIVA
podle knih Dr. Normana W. Walkera, D.Sc. 1886 - 1985
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Sváteční jídlo

Recepty > Vegetariánská jídla vařená

K povzbuzení chuti k jídlu:

Skleničku čerstvé jablečné a celerové šťávy, celerové stonky, zralé zelené olivy, ředkvičkové růžičky.


Zelený salát

Smíchejte stejný díl pokrájeného špenátu, zelí, celeru, okurky, zelené papriky a rajských jablíček. Pokapejte olivovým olejem a servírujte na křehkých salátových listech. Ozdobte petrželovou natí.


Vegetariánský ořechový chléb

8 šálků karotky jemně nastrouhané, 1 šálek čerstvých zelených fazolek, 2 velké cibule jemně pokrájené, 10 žloutků, 2 pol. lžíce jemně pokrájené petrželky, 1 šálek polámaných vlašských ořechů, 1 šálek jemně nastrouhaných mandlí, 6 pol. lžic rozpuštěného másla, 3 kávové lžičky soli s kořením, 2 a 1/2 káv. lžiček šalvěje, 2 káv. lžičky tymiánu.


Smíchejte ve velké míse nastrouhanou karotku s ostatní zeleninou. Vytlačte na žloutky trochu karotkové šťávy, přidejte sůl s kořením, pořádně ušlehejte a přidejte k zelenině. Přidejte ořechy a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte. Pečte asi hodinu v mírné troubě. Krájejte spíše silnější krajíce, aby držely pohromadě, a servírujte na talířích. Toto množství stačí pro 12 osob.

K jídlu můžete servírovat tykev a hrášek. Vařte oboje do měkka v nejmenším možném množství vody. Osolte, okořeňte, přidejte máslo a ihned servírujte. Nezačínejte s vařením dřív, dokud není všechno připravené k servírování, a zůstaňte stát u plotny, abyste si byli jisti, že se hrášek a tykev neuvaří příliš do měkka; jen tak si zachovají svoji přirozenou barvu a chuť.


Ovocný dezert

Hrušky a datle pokrájené na kostičky a posekané ořechy oslaďte medem a servírujte studené se šlehačkou (rovněž oslazenou medem).


Brusinkové želé s medem

4 šálky opraných brusinek (dbejte na to, abyste odstranili všechny měkké a skvrnité), 2 šálky vody, 1/2 šálku medu na každý šálek přecezené dužiny, 1/8 šálku citrónové šťávy na každé 4 šálky přecezené dužiny.


Vařte brusinky tak dlouho, až prasknou a změknou. Přeceďte je přes síto. Změřte přecezené množství a přidejte med a citrónovou šťávu. Přivede směs za stálého míchání do varu a vařte 7 minut. Odstavte z plotny a plňte připravené čisté sklenice.



Tip: Vybírejte recepty kliknutím na
Napište mi!
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky