Udané množství v receptech č. 1 až 70 představuje 1 porci.
ČÍSLO 1
2 pol. lžíce karotky - postrouhané, 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného, 1/2 stř. velkého rajčete - pokrájet na kousky, 2 pol. lžíce celeru - postrouhaného, 2/3 persimony (jsou oranžové plody podobné rynglím a rajským jablíčkům - u nás známé pod jménem kaki, můžete použít jakýkoliv druh rynglí) - oloupané a pokrájené, 2 pol. lžíce rozinek - nejlépe bezjaderných, 2 pol. lžíce modrého zelí - jemně nakrájeného, 1/2 velkého banánu - nakrájeného na kousky, 2-3 datle - nakrájené na malé kousky, 5 malých ředkviček - nakrájených, 1 velké jablko - nastrouhané, 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného a nakr. na podélné plátky, 1 datle, posekané vlašské ořechy, 1 maraschino-třešně řeřicha potoční.
Začněte karotkou a naskládejte všechno, až po banán, po vrstvách. Naklaďte ředkvičky kolem dokola, postrouhané jablko doprostřed, avokádo po stranách, rozčtvrcenou datli překřižte uprostřed, posypte ořechy a maraschinovou třešni dejte doprostřed. Ozdobte řeřichou.
Poskládejte všechno postupně v rozličných vrstvách: celer, karotku, potom směs salátu s cibulí a rajčetem, modré zelí, doprostřed dýni, potom směs jablka atd. Plátky avokáda položte kolem ředkviček na okraj, olivy doprostřed a posypte petrželí.
ČÍSLO 3
1/2 lodyhy chřestu (syrový, čerstvý) - hrubě pokrájené, 6 zelených fazolí (syrové, čerstvé) - hrubě pokrájené, 1/4 hlávky čerstvého salátu - hrubě pokrájeného, 2 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené, 1 malá karotka - postrouhaná, 50 g tvarohu ze statku (tvaroh se může, ale nemusí použít), 4-5 polovin vlašských ořechů, 1/2 velké čerstvé broskve, 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného - podélně nakrájeného, salátové listy.
Smíchejte všechno v míse dohromady až na broskev, avokádo, ořechy a část tvarohu. Naaranžujte čerstvé salátové listy na talíř a na ně narovnejte směs do formy pudingu. Tento celý „puding“ pokryjte tenkými broskvovými plátky a ozdobte tenkými plátky z avokáda. Zbytek tvarohu dejte doprostřed a posypte posekanými ořechy.
Naaranžujte salátové listy na talíř.a navrstvěte uvedenou zeleninu; posypte všechno hráškem a postrouhanou tykví a ozdobte proužky z avokáda. (Jestliže pokrájíte okurku se slupkou, dá se slupka v této formě dobře pokousat. Mimoto se uvolní okurková šťáva, kterou se salát ochutí a zvlhne.). Okurku z vlastní zahrádky neloupat, postříkané proti škůdcům oloupat.
ČÍSLO 5
1/4 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného, 1-2 stvoly celeru - pokrájeného, 1/2 malého syrového bramboru- neloupaného a jemně pokrájeného, stř. velká karotka - postrouhaná, 1/2 velké cibule - jemně posekané, 1 káv. lžička zelené papriky - pokrájené, 1-2 zralá rajčata - pokrájená na kolečka, 50 g tvarohu - pokud možno od sedláka, 1/2 stř. velkého avokáda - oloupaného a nakrájeného na plátky, listy hlávkového salátu nebo endivie.
Naaranžujte všechnu pokrájenou a postrouhanou zeleninu na křupavé salátové listy; celé pokryjte kolečky z rajských jablíček; ozdobte plátky z avokáda a doprostřed posaďte kopeček tvarohu posypaný paprikou.
ČÍSLO 6
1/2 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného, 1/2 velkého avokáda - oloupaného a podélně nakrájeného, 4 kolečka ananasu - přednost má čerstvý, 100 g tvarohu - přednost má ze statku, 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané, červená sladká paprika - několik proužků, listy hlávkového salátu nebo endivie.
Naaranžujte salát na salátové nebo endiviové listy a vše pokryjte vrstvou tvarohu. Doprostřed narovnejte plátky avokáda a na každou stranu položte kostky ananasu. Posypte jemně nakrájenou petrželkou a ozdobte proužky z červené papriky.
ČÍSLO 7
1/2 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného, 1/2 velké čerstvé karotky - postrouhané, 2 pol. lžičky rozinek, 100 g tvarohu, med.
Naaranžujte salát na talíř, pokryjte ho vrstvou nastrouhané karotky smíchané s polovinou rozinek. Pokapejte kávovou lžičkou (nebo víc) medu, pokryjte celé tvarohem a ozdobte zbylými rozinkami.
ČÍSLO 8
1/2 šálku čerstvého křupavého zelí - pokrájeného, 1/2 šálku celeru - pokrájeného na kostičky, 1 pol. lžíce petržele - jemně nakrájené, 3-4 listy špenátu - nakrájené, 1 velká karotka - nastrouhaná, 1 pol. lžíce medu, 50-100 g tvarohu, 1 velké jablko (nebo neslazený ananas) - postrouhané, petržel, syrová paprika nebo ředkvičky ke zdobení.
Naaranžujte na talíř zelí, celer a špenát. Celé pokryjte postrouhanou karotkou a potrapte stejnoměrně lžící medu. Na to dejte vrstvu tvarohu a na ni postrouhané jablko nebo ananas. Ozdobte petrželovými listy a červenou paprikou nebo ředkvičkami.
ČÍSLO 9
6-7 zelených syrových fazolí - pokrájených, 4-5 stvolů chřestu (čerstvých) - pokrájených, 1/2 velké okurky se slupkou - pokrájené, 1 káv. lžička zelené papriky - nastrouhané, 2-3 stvoly celeru - nastrouhaného nebo jemně nasekaného, 1-2 velké čerstvé karotky - nastrouhané, 1/4 šálku vlašských ořechů - nasekaných, 1/2 šálku hroznů - na půlky nakrájených, 1 velká broskev zralá - podélně na plátky nakrájená.
Smíchejte v míse všechnu zeleninu mimo broskev, ořechy a několik kuliček hroznů. Směs naaranžujte na čerstvé křupavé salátové listy a ozdobte ořechy a rozpůlenými hroznovými kuličkami. Podle přání je možno osladit medem.
Všechno smíchejte dohromady kromě rajčat a tvarohu. Salát naaranžujte na křupavé salátové listy a pokryjte ho tenkými kolečky z rajských jablíček. Nahoru dejte tvaroh posypaný paprikou.
Všechno smíchejte kromě jablek, tykve a trochy ořechů. Naaranžujte směs na křupavé salátové listy, pokryjte ji vrstvou strouhaného jablka, na ni dejte vrstvu postrouhané tykve a posypte posekanými ořechy.
ČÍSLO 12
1/2 šálku modrého zelí - pokrájeného, 3-4 stonky chřestu - pokrájené, 3-4 zelené cibulky - drobně posekané, 3-4 stvoly čerstvého celeru - nastrouhaného nebo jemně pokrájeného, 4-5 zelených čerstvých fazolí - pokrájených, 1-2 stř. velká zralá rajčata - polovina na kolečka druhá na kostky, 1-2 středně velké okurky - nakrájené na kolečka, 1 káv. lžička zelené papriky - jemně nastrouhané, 50 g tvarohu, paprika a majoránka.
Smíchejte zelí, chřest, cibuli, celer, zelené fazole, rajčata nakrájená na kostičky, zelenou papriku a větší část tvarohu. Okořeňte majoránkou. Naaranžujte na talíř, ozdobte salátovými listy a pokryjte celé jídlo rajčatovými kolečky. Nahoru dejte zbytek tvarohu a rozdělte okurkové plátky po okraji salátu. Trochu okořeňte paprikou (tvaroh a okurkové plátky).
Smíchejte zelí, salát, celer, petržel a zelenou papriku. Dejte všechno doprostřed talíře a ozdobte křupavými listy hlávkového salátu nebo endivie; nahoru dejte postrouhanou tykev a kolem dokola plátky avokáda. Obě tvarohové kuličky posypané paprikou položte vedle salátového kopečku. Servírujte se zralými olivami a křupavým celerem, který jste naplnili kašičkou z avokáda a mandlí. Náplň připravíte rozmačkáním a mícháním zralého avokáda. Získaný krém smícháte s jemně posekanými nebo pomletými mandlemi.
Ozdobte talíř salátovými listy. Smíchejte špenát, petržel, cibuli a řeřichu a rozdělte směs na připravované listy. Celé pokryjte okurkovými kolečky a posypte trochu paprikou.
Smíchejte všechno až na rajská jablíčka a utvořte ze směsi jeden kopeček na připravené salátové listy. Okolo poklaďte pokrájená rajčata. K tomu chutná výborně švýcarský sýr.
Obložte talíř Jistý z endivie a dejte na ně salát smíchaný s celerem a petrželí. Nahoru pokládejte střídavě čtvrtky rajských jablíček a plátky avokáda.
Smíchejte všechnu pokrájenou a postrouhanou zeleninu a utvořte z ní jeden kopeček na připravené salátové listy. Položte na něj kolečka z rajských jablíček a okolo poklaďte plátky avokáda. Nahoru dejte tvaroh.
ČÍSLO 18
1 velké červené zralé rajče - vršek odřízněte vnitřek vydlabejte a okraj lehce zmáčkněte, 3-4 stvoly čerstvého celeru - jemně pokrájeného, 3-4 cibulky - jemně posekané, 1/2 stř. velké okurky se slupkou - nakrájené, 50 g tvarohu, 4 velké zralé olivy, zelená paprika sladká.
Ze zmáčknutého horního okraje rajského jablíčka vykrájejte špičky, abyste dostali tvar podobný květu a položte rajče na endiviový list na talíř. Naplňte vnitřek tohoto „květu“ tím, co jste z rajčete vydlabali, smíchaným s celerem, cibulí, okurkou a dostatečným množstvím tvarohu, aby směs držela pohromadě. Nahoru dejte zbytek tvarohu a ozdobte ho zralými olivami a zelenou paprikou.
ČÍSLO 19
1 velké jablko - oloupejte odstraňte jaderník nakrájejte na kolečka tenčí než 1 cm, která ihned ponořte do citrónové šťávy, 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané, 2-3 stonky celeru - jemně nakrájeného, 1/2 velkého zralého avokáda.
Rozdělte celer na endiviové nebo čerstvé salátové listy. Oloupejte avokádo, nakrájejte tenká kolečka (okolo jádra) a položte je na jablkové prstence. Tyto rozložte na salátové listy s celerem a posypte sekanou petrželkou. Můžete servírovat i se švýcarským sýrem.
Všechno smíchejte a přidejte kyselou smetanu podle chuti. Kdyby vám salát chutnal fádně, přidejte trochu koření. Servírujte na salátových listech a ozdobte tenkými plátky z ředkviček.
ČÍSLO 21
1/2 hlávky salátu křupavého - pokrájeného, 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného, 1-2 kaki-plody zralé - oloupané pokrájené, 50-100 g tvarohu, 1/2 velké datle na zdobení.
Rozdělte salát a celer na endiviové listy, na to dejte na kousky nakrájené kaki-plody a tvaroh. Ozdobte polovinou datle.
Smíchejte celer, salát, švestky a jablko, přidejte dostatečné množství medem oslazené šlehačky, abyste získali správnou hutnost. Servírujte na salátových listech, nahoru dejte šlehačku a jemně posekané ořechy. Použijete-li sušené švestky, namočte je přes noc nebo tak dlouho, až změknou, do vlažné vody. Nevařte je.
Číslo 23
1-2 velká zralá pevná rajčata - oloupaná nakrájená na čtvrtky, 1/2 velkého zralého avokáda - oloupaného podélně nakrájeného, 50-100 g tvarohu, endivie.
Rozložte listy endivie na talíř a pokládejte na okraj talíře střídavě čtvrtku rajského jablíčka a plátek avokáda. Doprostřed dejte kopeček tvarohu posypaný paprikou.
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami ananas, hrušku, jablko a zelí a přidejte k tomu asi polovinu šlehačky. Rozdělte všechno na křupavé salátové listy a ozdobte zbytkem šlehačky a ořechy.
ČÍSLO 25
1/2 šálku křupavého zelí - pokrájeného, 1 pol. lžíce petrželky - jemně pokrájené, 2 stvoly celeru - jemně pokrájeného, 1 velká karotka - pokrájená nebo postrouhaná, 1 pol. lžíce medu, 1 malé až střední jablko - postrouhané, 1/2 malého avokáda - oloupaného podélně nakrájeného.
Rozdělte všechno v uvedeném pořadí na talíř se salátovými listy a avokádo použijte jako ozdobu (na okraj talíře). Doprostřed dejte trochu petržele nebo řeřichy.
Smíchejte všechno opatrně dvěma vidličkami s trochou zdravotní majonézy a servírujte v „lodičkách“ ze salátových listů. Pokrm ozdobte avokádovými plátky a posypte paprikou.
4-5 stvolů celeru - jemně pokrájeného 1 malá karotka - nastrouhaná, zdravotní majonéza.
varianta C
1-2 stvoly celeru - jemně nakrájeného, 1 mladá jemná střední tykev - nastrouhaná, 1/2 malé hlávky čerstvého salátu - nakrájeného na zdobení, 3 malé ředkvičky, 1/4 avokáda a zelená paprika.
Smíchejte každou shora uvedenou kombinaci zvlášť a přidejte zálivku (množství podle přání). Připravte talíř s endiviovými listy a doprostřed dejte tři hromádky připravených salátů, přičemž by mezi každou hromádkou měla být asi dvoucentimetrová mezera, aby se nesmíchaly dohromady.
variantu A ozdobte kolečky z ředkviček
varianta B ozdobte nakrájeným avokádem
variantu C ozdobte proužky zelené papriky s naplněnou olivou.
Podávejte s plněnými olivami, švýcarským sýrem a celerem.
Na zdobení: Proužky ze 1/4 avokáda a z červené sladké papriky.
Smíchejte opatrně pomocí dvou vidliček zeleninu s kyselou smetanou podle chuti. Udělejte z této směsi hromádky doprostřed endiviových listů a posypte špetkou majoránky. Na to dejte tvaroh a ozdobte avokádem a paprikou. K tomu podávejte celer, který jste naplnili smetanovým sýrem a posekanými vlašskými ořechy.
Smíchejte polovinu postrouhaných jablek s pokrájenou zeleninou, až na petržel. Rozdělte směs na salátové listy, nahoru dejte zbytek jablek a posekanou petržel. Můžete k tomu servírovat tenké plátky švýcarského sýra.
ČÍSLO 31
1 velký zralý sladký grapefruit - oloupaný včetně vnitřní jemné slupky, 1/2 avokáda zralého velkého - oloupaného a nakrájeného na podélné plátky, 1/2 malé hlávky čerstvého salátu - pokrájeného, 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného, 50-100 g tvarohu, 1 pol. lžíce vlašských ořechů - posekaných.
Ozdobte talíř křehkými salátovými nebo endiviovými listy a na okraj položte střídavě plátek avokáda a plátek grapefruitu. Smíchejte salát, celer, polovinu tvarohu a všechny ořechy (až na jeden, který jste nepokrájeli). Směs dejte doprostřed talíře, na to zbytek tvarohu a polovinu vlašského ořechu. Posypte špetkou papriky.
Smíchejte špenát; avokádo, celer a cibuli a směsí naplňte rajská jablíčka. Položte je na talíř s endiviovými listy a ozdobte proužky zelené papriky; na každé rajče položte zralou olivu. K tomu můžete podávat celer, zralé olivy a proužky švýcarského sýra.
Smíchejte špenát, jablka, kaki-plody a celer a servírujte na salátových listech, pokryté tvarohem, ozdobené proužky z avokáda a posypané špetkou papriky.
ČÍSLO 34
1/2 malé křehké hlávky salátu - nakrájeného, 1/4 šálku křupavého zelí - nakrájeného, 1/4 stř. velkého syrového bramboru - nastrouhaného, 1/4 šálku mandlí - pomletých nebo postrouhaných, 1 čaj. lžička zelené sladké papriky - posekané, 50 až 100 g tvarohu, 6-8 vlašských ořechů, 1/2 malého avokáda - oloupaného a podélně nakrájeného, špetka majoránky.
Smíchejte salát, zelí, brambor, zelenou papriku, majoránku a mandle a směs rozdělte na připravené salátové nebo endiviové listy. Okraj hromádek přikryjte proužky avokáda a půlkami ořechů. Nahoru dejte tvaroh a posypte ho špetkou papriky.
Míchejte v míse karotku, špenát, salát a petržel, přidejte asi 1 plnou pol. lžíci tvarohu, ke kterému jste přidali tolik smetany, aby měl konzistenci zálivky. Rozdělte směs na křehké salátové listy, pokapejte medem, posypte posekanými datlemi. Na to dejte vrstvu strouhaného jablka, rozdělte zbytek tvarohu, ozdobte avokádem a špetkou papriky.
Na talíř s endiviovými listy tvořte vrstvy podle uvedeného pořadí, až na kaki-plody a tvaroh. Pokrájené kaki-plody položte do kruhu na okraj talíře a celý pokrm pokryjte vrstvou tvarohu. Doprostřed dejte trochu petrželky nebo řeřichy.
ČÍSLO 37
1 velká karotka - postrouhaná, 1 šálek čerstvého křehkého špenátu - pokrájeného, 1/2 malé hlávky křehkého salátu - pokrájeného, 2-3 stonky celeru - pokrájeného, 1/3 velkého avokáda - oloupaného rozmačkaného a ušlehaného do pěny, 50-100 g tvarohu, 1 střední šťavnaté jablko - postrouhané, 1 pol. lžíce petrželky kadeřavé - jemně posekané, 1 káv. lžička medu.
Smíchejte špenát, salát, celer a ušlehané avokádo a směs navrstvěte na talíř se salátovými listy. Celé pokryjte vrstvou postrouhané karotky, pokapejte medem, pokryjte vrstvou tvarohu a vrstvou strouhaných jablek. Ozdobte posekanou petrželkou.
Obložte talíř křehkými endiviovými nebo salátovými listy, pokryjte je vrstvou zelí, potom datlemi a petrželkou a na to dejte salát a řeřichu; pokapejte medem. Celé pokryjte vrstvou strouhaných jablek a na to vrstvou tvarohu. Rozdělte plátky avokáda na okraj hromádky, prostředek ozdobte petrželí a špetkou papriky.
ČÍSLO 39
2-3 stvoly celeru - pokrájeného, 1/4 hlávky křehkého salátu - jemně pokrájeného, 1 středně velká karotka - postrouhaná, 3-4 fíky - jemně nakrájené (Jestliže použijete sušené fíky, namočte je nejdřív do vlažné vody, aby změkly. Nevařte je.), řeřicha potoční - jemně nakrájená, 50-100 g tvarohu, 1 velké jablko - nastrouhané, 1 káv. lžička medu.
Narovnejte salátové listy na talíř a na ně dejte po vrstvách salát, celer, karotku, fíky a řeřichu. Pokapejte medem a pokryjte vrstvou tvarohu. Nahoru dejte postrouhané jablko a řeřichu.
ČÍSLO 40
3-4 stonky celeru - jemně nakrájeného, 1/4 malé hlávky salátu - nakrájené, 1 pol. lžíce petrželky kadeřavé - jemně nakrájené, 2 malé čerstvé tykve - nastrouhané, 1 velké jablko - jemně nastrouhané, 50-100 g tvarohu, 1 káv. lžička medu.
Na endiviové listy udělejte vrstvu z celeru, salátu a petržele a pokapejte medem. Celé pokryjte nejdřív vrstvou z nastrouhané tykve, potom vrstvou jablka a nakonec vrstvou tvarohu, kterou jste ozdobili petrželkou a špetkou papriky.
Smíchejte dostatečné množství šlehačky s hruškami, salátem a datlemi (podle vaší chuti) a servírujte na salátových listech. Ozdobte zbytkem šlehačky a rozpůlenou datlí.
Dejte na čerstvé salátové listy vrstvu postrouhané karotky, potom špenát a na to rozdělte postupně všechny přísady podle pořadí. Pokrájený kakiplod můžete narovnat doprostřed a plátky avokáda položit dokola. Ozdobte petrželkou a celými nebo posekanými mandlemi.
Navrstvěte všechno podle pořadí na velký salátový talíř. Před vrstvou z jablka dejte tvaroh s medem. Trochu tvarohu si nechejte na zdobení. Položte kolečko papriky doprostřed jablkové vrstvy, dovnitř dejte zbytek tvarohu a ozdobte ředkvičkou.
Navrstvěte postupně salát, špenát, zelenou papriku a hrášek na velký salátový talíř. Na to dejte vrstvu tvarohu a pokapejte medem. Schovejte si asi kávovou lžičku tvarohu na zdobení. Přidejte vrstvu postrouhaného jablka a položte doprostřed květák. Kolem květáku udělejte tři hromádky z tvarohu a na ně dejte růžičky z ředkviček. Proužky z avokáda ozdobte okraj talíře.
Urovnejte pokrájenou zeleninu na talíř, na to navrstvěte asi polovinu tvarohu, pokapejte medem a celé pokryjte nastrouhaným jablkem. Zbytek tvarohu dejte doprostřed, položte na něj kroužek zelené papriky a růžičku z ředkvičky.
ČÍSLO 46
2 pol. lžíce celeru - pokrájeného na kostičky, 2 pol. lžíce sladké červené řepy - nastrouhané, 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného, 1 sladké střední jablko - pokrájené na kostičky, 2 pol. lžíce šlehačky, 2 pol. lžíce vlašských ořechů, med.
Smíchejte nastrouhanou červenou řepu, celer, zelí, jablko a polovinu šlehačky (podle chuti oslazené medem). Směs rozložte na talíř, nahoru dejte zbytek šlehačky a posypte postrouhanými nebo posekanými ořechy.
Navrstvěte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí na talíř. Posypte polovinou tvarohu, pokapejte medem a nahoru dejte vrstvu postrouhaného jablka. Zbytek tvarohu umístěte doprostřed a na něj položte kolečko zelené papriky. Prstence z červené papriky rozkrojte, třemi obložte hromádku tvarohu a čtvrtou půlku dejte dovnitř kroužku ze zelené papriky.
Navrstvěte podle pořadí nakrájenou a nastrouhanou zeleninu na talíř. Posypte ji polovinou tvarohu, pokapejte medem a nahoru dejte vrstvu jemně nastrouhaného jablka. Kroužky ze zelené papriky umístěte na okraj salátu a dovnitř kroužků dejte ředkvičky. Doprostřed talíře nakupte zbytek tvarohu a ozdobte olivou.
Pokrájenou zeleninu navrstvěte. Přidejte kostičky dýně, polovinu tvarohu a na to položte kolečka z rajčat. Ozdobte zbytkem tvarohu a kroužky z papriky.
Posekanou a pokrájenou zeleninu narovnejte na salátový talíř. Doprostřed dejte hromádku tvarohu (asi polovinu), na ni položte kolečka z rajčete ozdobená zbytkem tvarohu a na to kroužky ze zelené papriky s ředkvičkou.
Navrstvěte pokrájenou zeleninu, posypte polovinou tvarohu a na to položte kolečka z rajského jablíčka. Avokádové plátky rozložte na salát jako lístky květu nebo špice kola. Zbytek tvarohu dejte doprostřed a na něj kroužek zelené papriky.
Navrstvěte zeleninu v uvedeném pořadí na salátový talíř, posypte polovinou tvarohu a na něj položte kolečka z rajčat. Kostičky avokáda dejte doprostřed salátu, na ně zbytek tvarohu a ozdobte pokrájenou zelenou paprikou.
Navrstvěte podle uvedeného pořadí salát, zelí, celer, chřest, hrášek a 2 nadrobno pokrájená kolečka papriky na salátový talíř. Na to dejte vrstvu postrouhaného jablka a pokapejte trochou medu. Připravte si z avokáda lehký, smetaně podobný krém (rozmačkáním a ušleháním vidličkou); zamíchejte do něj jemně nakrájenou jarní cibulku (nebo mladou cibulku) s kávovou lžičkou medu (med trochu ohřejte, aby byl tekutý) a okořeňte podle chuti. Rozdělte tuto směs na jablkovou vrstvu tak, aby celý salát byl pokrytý. Položte doprostřed kolečko papriky, do něj vložte postrouhanou karotku. ozdobte růžičkou z ředkvičky nebo olivou, trochou petrželky nebo vnitřním lístečkem naťového celeru, připomínajícího palmu v poušti.
Číslo 54
2 pol. lžíce salátu - hrubě pokrájeného, 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky, 1/4 středně velké okurky - nakrájené na kostičky, 4 prstence papriky (zelené), 4-6 ředkviček (středně velkých) - nakrájených na kostičky, 1/2 středně velkého avokáda - podélně nakrájeného, 50 g tvarohu, 2 rajská jablíčka zralá pevná - nakrájená na čtvrtky.
Pokryjte na kostičky nakrájenou zeleninu, kterou jste předtím navrstvili podle uvedeného pořadí, salátem. Posypte asi polovinou tvarohu. Rozdělte střídavě plátky avokáda a čtvrtky rajčat po celém salátu a zbytek tvarohu dejte doprostřed.
Číslo 55
2 pol. lžíce salátu - nakrájeného, 5 prstenců zelené papriky - nakrájené, 2 pol. lžíce zelí - nakrájeného, 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného, 1/2 středně velké okurky - nakrájené na kostičky, 1 pol. lžíce zeleného hrášku, 50 g tvarohu, 2 středně velká rajčata - nakrájená na kolečka.
Navrstvěte salát a ostatní zeleninu podle uvedeného pořadí. Na to dejte vrstvu tvarohu (polovinu), na ni položte kolečka z rajčat a doprostřed udělejte kopeček ze zbylého tvarohu. Do středu tohoto kopečku vložte hrášek.
Číslo 56
2 pol. lžíce salátu - pokrájeného, 2 pol. lžíce špenátu - nakrájeného, 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky, 1 středně velká okurka - nakrájená na kostičky, 2 rajská jablíčka nebo 1 velké avokádo.
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami salát, špenát, celer, okurku a polovinu rajčat, která jste nakrájeli na kousky. Ozdobte zbylými rajčaty a avokádem.
Číslo 57
stejně velké salátové listy, 1 středně velká okurka - pokrájená na kostičky, 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky, 2 pol. lžíce zelených fazolek - pokrájených, 2 pol. lžíce špenátu - jemně nakrájeného, 1/2 avokáda středně velkého - nakrájeného na plátky, 1 pol. lžíce tvarohu.
Rozložte salátové listy na okraj talíře. Do jejich středu dejte vrstvu okurky, celeru, fazolek a špenátu. Nahoru položte plátky avokáda a tenká kolečka rajských jablíček. Doprostřed talíře přijde tvaroh.
ČÍSLO 58
1 okurka - nakrájená na kostičky, 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky, 2 zralá pevná středně velká rajčata - nakrájená na kostičky, 1/2 avokáda - nakrájeného na kostičky, 50 g švýcarského sýra - nakrájeného na kostičky.
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami všechny připravené přísady a servírujte přímo nebo na salátových listech.
Navrstvěte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí. Nahoru položte plátky avokáda a kolečka rajských jablíček. Na to položte těsně k sobě tři prstence zelené papriky a do každého naformujte kuličku tvarohu.
Narovnejte připravenou zeleninu po vrstvách. Posypte tvarohem (asi polovinou), pokryjte celé tenkými kolečky z rajských jablíček a udělejte ze zbylého tvarohu doprostřed kříž.
ČÍSLO 62
2 pol. lžíce salátu - pokrájeného, 4-5 ředkviček - pokrájených, 2 pol. lžíce celeru - pokrájeného, 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného, 1 pol. lžíce cukety - pokrájené na kostičky, 1/2 středně velké okurky - asi 3 mm silná kolečka, 3 prstence zelené papriky - pokrájené na kostičky, 2 rajská jablíčka, 100 g tvarohu.
Navrstvěte pokrájenou zeleninu mimo papriku na salátový talíř, posypte polovinou tvarohu a rozložte na to kolečka z rajských jablíček. Smíchejte na kostičky nakrájenou papriku se zbytkem tvarohu a utvořte z něho uprostřed salátu hromádku: Okurková kolečka narovnejte na okraj talíře.
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami pokrájenou zeleninu s polévkovou lžící šlehačky. Předělejte všechno na velký salátový talíř a položte nahoru plátky broskve. Oloupané fíky rozkrojte diagonálně a rozložte po okraji talíře. Zbylou šlehačku dejte doprostřed a položte na ni očištěné a oprané hrozny.
Navrstvěte pokrájenou zeleninu na salátový talíř. Přidejte vrstvu na plátky nakrájených broskví a pokapejte medem. Položte těsně k sobě doprostřed talíře prstence ze zelené papriky a naplňte je pokrájenými fíky. Celé posypte posekanými ořechy.
Navrstvěte pokrájenou zeleninu na talíř, posypte polovinou tvarohu a pokapejte medem. Oloupejte hrušku a tenké plátky položte na tvaroh. Oloupejte fíky a šikmo nakrájené je rozložte, po okraji salátu. Pokapejte medem.
Naplňte velký salátový talíř vrstvami pokrájené zeleniny, nahoru dejte polovinu tvarohu a pokapejte všechno medem. Na to položte tence nakrájené plátky broskví. Oloupejte fíky, podélně je nakrájejte na kousky a utvořte z nich pruh napříč talířem. Položte na oba konce pruhu prstenec zelené papriky a dovnitř položte kuličky ze zbylého tvarohu. Pokapejte medem.
Navrstvěte zeleninu, posypte rozinkami a polovinou tvarohu a pokapejte medem. Oloupané broskve nakrájejte na podélné plátky a rozložte po okraji salátu. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a zaplňte jimi prostředek salátu. Nahoru dejte zbytek tvarohu a posypte ho posekanými mandlemi. Salát můžete přisladit medem.
Rozdělte pokrájenou zeleninu do vrstev; pokapejte medem. Na to dejte vrstvu plátků z avokáda a přidejte vrstvu hruškových plátků. Rozpůlené hrozny položte doprostřed a kolem nich pokrájené fíky. Salát pokapte medem a posypte posekanými ořechy.
Navrstvěte připravenou zeleninu na salátový talíř, posypte tvarohem a pokapejte medem. Celé pokryjte plátky z broskví a opět pokapejte trochou medu. Smíchejte pokrájené hroznové kuličky se zbytkem tvarohu, udělejte hromádku doprostřed talíře a položte na ni prstenec zelené papriky. Podélné plátky z avokáda narovnejte na okraj talíře.
Zamíchejte opatrně dvěma vidličkami všechnu zeleninu včetně rajských jablíček, dejte vše na salátový talíř a potrapte olivovým olejem. Ozdobte kroužky ze zelené papriky, do nichž jste vložili olivy. Salát můžete servírovat „pur“ nebo s tenkými plátky švýcarského sýra.