Řeřicha potoční je jednou z našich síru obsahujících potravin. Dále je bohatá na draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor a chlór. Z tohoto důvodu je účinným čisticím prostředkem. Obsah vody činí 92%.
Do salátů ji přidáváme buď v celku nebo drobně posekanou, a nebo ji používáme k dekoraci. Čerstvě připravená šťáva z řeřichy je obyčejně příliš ostrá, než aby se dala pít čistá. Kombinovaná se šťávou z karotky, špenátu a řepových listů se osvědčila jako hodnotný čisticí prostředek krve. Používá se s úspěchem k rozpouštění sraženého fibrinu v krevních cévách, například v hemoroidech nebo v určitých nádorům podobných útvarech.
WEB
Křehké lístky svěže zelené barvy do salátů i na chléb, efektní příloha ke steakům i hlavní surovina do dietních polévek, to vše je potočnice lékařská, ceněná nejen pro svoji unikátně zemitě štiplavou chuť, ale především pro své výživové přednosti. Potočnice je originální superpotravinou doslova nabitou vitamíny a minerály, ceněná nejen vámi, ale Hippokratem i Napoleonem. Jde o jednu z nejstarších listových zelenin, kterou lidstvo konzumuje. Botanicky patří do rodiny Brassicacease (brukvovité), je tedy příbuzná zahradní řeřiše, hořčici, ředkvičce a křenu wasabi.
Ptáte se, kde ji seženete? Možná, že právě teď někde odpočívá u vašeho jezírka či blízkého potůčku. Lze ji též pěstovat v květináči či jako hydroponii. Zkuste navštívit trhy či zaručeně trendy supermarkety, kde vědí, co právě letí. Milují ji v Británii, kde uvidíte celé lány potočnice, ve Francii i Německu a Rakousku, k nám si však cestu stále hledá.
Pravdou je, že základní potřebou k růstu potočnice je čistá pramenitá voda (proto také anglický název watercress – vodní řeřicha), nejlépe plná minerálů, díky nimž rostlina získává své úžasné vlastnosti. Tvrdí se, že obsahuje 15 základních vitamínů a minerálů, především vitamín K, A, C, D a E, z vitamínů skupiny B riboflavin, vitamín B6, a z minerálů jód, železo, vápník a také obsahuje foláty. Důležitou složkou jsou tzv. hořčičné oleje a fenylethyl hořičové silice, tedy je lékem na chudokrevnost, horečnatá a zánětlivá onemocnění.