Studená šťáva z rajských jablíček, ke které jsme přidali jemně nakrájenou cibuli, jemně nakrájenou zelenou papriku a celer. Servírujeme v malých šálcích.
Nákyp z karotky
6 žloutků, 6 pol. lžic vody, 1 l2 káv. lžičky soli s kořením, 2 šálky jemně nastrouhané syrové karotky.
Ušlehejte důkladně žloutky s vodou a solí a vmíchejte vidličkou postrouhanou karotku. Směs dejte do vymaštěné čtyřhranné formy asi 3-5 cm od povrchu a pečte v troubě při 220 °C. Jestliže zapíchnete do nákypu ve studené vodě namočený nůž a vytáhnete ho čistý, je nákyp hotový. Servírujte nakrájené na čtverečky, pokryté dušenou cibulí. Stačí pro 8 osob.
Dušená cibule
Cibuli můžeme dusit ve vlastní šťávě s trochou olivového oleje v kastrolku v troubě, kde se pekl nákyp. Jakmile je jemně nakrájená cibule měkká, posypte ji strouhaným sýrem a trochou papriky a postavte tak dlouho pod gril, až se sýr roztaví. Pro každou porci vezměte dvě středně veliké cibule.
Můžete servírovat s hráškem a brokolicí.
Plněný celer
Očistěte celer, odkrojte kořeny a vydlabejte ho. Připravte si na malé talířky jemně nakrájenou petrželku a jemně postrouhanou karotku. Smíchejte tvaroh s medem a naplňte vnitřek čerstvého křehkého celeru. Nahoru dejte trochu postrouhané karotky a posypte petrželkou. Celer rozkrájejte na proužky a servírujte na salátových listech.
Jablka se skořicí a šlehačkou
Nastrouhejte sladká jablka, ochuťte skořicía medem. Servírujte v pohárech na zmrzlinu, dejte nahoru šlehačku oslazenou medema posypanou jemně posekanými mandlemi.
Ořechová omáčka
3 šálky jemně pokrájeného celeru, 6 šálků jemně postrouhané karotky, 3/4 šálku jemně pokrájené cibule a petržele, 1 šálek posekaných vlašských ořechů, 1 a 1/2 káv. lžičky šalvěje, 1 šálek polámaných kešu-ořechů sůl a koření, olivový olej nebo máslo.
Smíchejte připravenou zeleninu s kořením. Pokapejte olivovým olejem a vše posypte ořechy.
Ušlehané sušené švestky
Sušené švestky dobře operte a nechejte namočené ve vodě tak dlouho, až dokonale změknou. Vodu potom slijte, odstraňte pecky, švestky pokrájejte a propasírujte přes síto. Do přepasírovaných švestek zamíchejte postrouhaná piniová zrna (asi 1/3 množství švestek) a tuto směs důkladně ušlehejte metlou. Přisladit můžete medem, ale švestky jsou obyčejně dost sladké. Nahoru dejte šlehačku a ozdobte mátou.
Perfektní jídlo můžete znehodnotit, použijete-li k přípravě nádivky housku nebo chléb, do omáčky nebo bramborového koláče dáte mouku a nebo vůbec, použijete-li výrobky z mouky. Vynecháte-li všechny potraviny obsahující mouku, škrob a cukr, bude jídlo dobře stravitelné a nepřivedete zažívání do nesnází.
K tomuto vánočnímu jídlu můžete ještě přidat:
Jablečnou šťávu, šťávu z karotky a celeru, postrouhanou karotku, zralé olivy, ředkvičky čerstvý, zelený hrášek.