Jablka povzbuzují činnost dolního úseku střeva, jestliže se jí na lačný žaludek. Jsou bohatá na hořčík, železo a křemík a jejich obsah draslíku je velmi vysoký. Ve svém přírodním stavu obsahují 85% vody, jsou cennou pomocí pro zažívání jako ovoce, ale i jako čerstvá šťáva.
Jablka mají čisticí účinek hlavně při zácpě a v takovém případě mohou některé druhy jablek způsobit při čisticím procesu až nevolnost.
Jestliže se vám to přihodí, zkuste jiný druh jablek. Šťáva z čerstvých jablek je velice užitečná při horečce a zánětech. I jablečné víno má příznivý účinek na organizmus.
Čerstvá syrová jablečná šťáva se někdy nazývá „sladkým jablečným vínem“.
Téma ocet jsem podrobně probral ve své knize „Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy“. Je bezpodmínečně doporučeníhodné si tuto kapitolu přečíst a prostudovat, než ocet použijete. Považuji to za velice nutné - viz text uvedený pod obrázkem.
Jablka můžeme jíst v celku v jejich přírodním stavu, ale i dohromady se zeleninou nebo jiným ovocem v salátech.
Jemně nastrouhaná jablka tvoří chutný základ pro každé ovocné jídlo a mohou se v této formě použít i jako vynikající zálivka do salátů.
K jablkům by se neměl nikdy přidávat cukr v jakékoliv formě. K oslazení použijte medu.
Ocet
Všechny údaje v mých ostatních knihách a publikacích o škodlivosti octa platí jen pro bílý destilovaný ocet a pro vinný ocet, ve kterých je převládající substancí kyselina acetonová.
Čistý jablečný ocet, vyrobený z celých jablek a nezředěný, obsahuje totiž užitečnou kyselinu maleinovou, které je třeba při trávení.
Existují tři druhy octů, které se běžně používají: jablečný, bílý destilovaný ocet a vinný ocet, který je častěji jako koření používán a který, stejně jako bílý destilovaný ocet, obsahuje kyselinu acetonovou.
Bílý destilovaný ocet škodí organizmu. Ničí rychle červené krvinky a vede k anémii (chudokrevnosti). Dále narušuje zažívací proces tím, že ho zpomaluje a zabraňuje správné asimilaci potravy. Tento ocet (C2H4O2) je produkt vzniklý kvašením kyselých alkoholických tekutin, jako například z kvašeného vína a sladových nápojů, a nazývá se potom vinný a sladový ocet. Bílý destilovaný ocet se svým vysokým obsahem kyseliny acetonové je používán nejčastěji.
Ocet vyrobený z jablek je známý jako jablečný ocet. Obsahuje kyselinu maleinovou (C4H6O5), která je přírodní, organickou součástí jablek, podílející se na zažívacím procesu.
Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů.
Naopak zase obsahuje jablečný ocet jednu užitečnou kyselinu, kyselinu maleinovou, která se v těle spojuje s alkalickými prvky a mineráliemi, aby vyrobila energii, nebo aby jako glykogen byla uskladněna pro pozdější potřebu. Ukázala se neocenitelně hodnotnou, jestliže je lidmi chytře používána. Vzhledem k nedostatku místa nemůžeme uvést všechny pozitivní vlastnosti, jako například, že tato kyselina podporuje srážlivost krevní, ovlivňuje menstruaci, přispívá ke zdraví krevních cév a k tvorbě červených krvinek.
Další velkou předností jablečného octa je jeho neobyčejně vysoký obsah draslíku. Draslík je nutný prvek k tvorbě a ukládání krevních rezerv a k dosažení klidu a tělesné harmonie.
Tento draslík se lehce váže s mnohými důležitými prvky v těle, jako třeba s vápníkem, sodíkem., železem, hořčíkem, chlorem a křemíkem.
Jestliže si kupujete jablečný ocet, dávejte pozor, z čeho byl vyroben, abyste si mohli být jisti, že byl vyroben z celých jablek, a ne, jak laciné druhy, jen z jaderníků a slupek.
Jestliže používáte jablečný ocet s rozumem, pak je v kuchyni nepostradatelný. Jeho antiseptické (protibakteriální) vlastnosti jsou neuvěřitelné. Mnoha obětem nečisté pleti, i nakažlivého charakteru, pomohlo, jestliže si nanášeli ocet přímo na kůži.
Ve Skotsku byla a možná ještě je rozšířená praxe křečové a vyčnívající žíly nechat scvrknout, a to potíráním kůže jablečným octem po celé délce žíly po dobu jednoho měsíce, ráno a večer, za současného pití dvou až tří sklenic vody s dvěma kávovými lžičkami jablečného octa denně. A ono to pomohlo!
Váš život se zrcadlí ve stavu vaší krve, která se tvoří v kostní dřeni, aktivuje ve slezině a cévami se dostává do oběhu. Je to přirozený, systematický pochod, kterým se každých 28 dnů všechna krev obnoví. Jestliže není zachována rovnováha mezi tvorbou nových krvinek a cyklickým odumíráním starých krvinek, není možné zůstat zdravými, pocit dobré pohody je narušen.
Co se týče zachování tělesné zdatnosti, neukázala se žádná skupina potravin tak účinnou jako čerstvá syrová zelenina a ovocné šťávy. Stejně tak se neukázal ani jediný prostředek k rychlému znovunabytí této rovnováhy tak účinný jako jablečný ocet.
Silné menstruační krvácení, krvácející hemoroidy, krvácení z nosu, řezné rány apod. se výborně zhojí, jestliže pijeme denně, i dvakrát nebo třikrát denně podle nutnosti, sklenici vody se dvěma kávovými lžičkami jablečného octa.
Když není v zažívacím systému dostatek kyseliny solné a bílkoviny nemohou být správně stráveny, což vede k vysokému tlaku, může se během jídla vypít sklenice vody se dvěma nebo třemi kávovými lžičkami jablečného octa, a tím ovlivnit pokles krevního tlaku.