tento název je odvozen od arabského slova „nejlepší krmivo“. Jinak vojtěška nebo lucerka.
Je zajímavé, že před několika generacemi byla karotka považována především za krmivo pro koně, zatímco dnes platí její šťáva za jeden z nejlepších nápojů v civilizovaném světě. Tak se stane i alfalfa (vojtěška, lucerka), která byla v minulosti hlavním krmivem pro dobytek, v blízké budoucnosti bude důležitým pomocníkem proti lidským neduhům a nemocem z nedostatku živin, a to ve formě šťávy.
Pro šťávy a saláty by se měly používat jen listy vojtěšky, protože vláknina stvolu je velmi tuhá.
Obsah vody v čerstvé alfalfě činí asi 80%. Je velice bohatá na sacharidy, vápník, draslík, fosfor a hořčík. Jestliže není čerstvá alfalfa k sehnání, můžeme ji použít ve formě prášku do salátů a zeleninových šťáv, a to 1/4 kávové lžičky na jednu porci salátu nebo půl litru čerstvé šťávy.