Na pánev s trochou panenského olivového oleje vhodíme 200 g slaniny pokrájené na nudličky, případně pravou italskou pancettu (italská slanina) a opečeme dokřupava. Zvlášť smícháme 6 žloutků z čerstvých vajec s parmazánem (100 g), osolíme a opepříme a vyšleháme.
Uvařené špagety (400 g balení) vhodíme na pánev se slaninou, proházíme nebo promícháme, stáhneme z plotýnky, přimícháme vyšlehané žloutky a můžeme podávat.
Pancetta je označení pro italskou, slovinskou a chorvatskou slaninu. Pancetta je často asociována pouze s Itálií, ale vyrábí se také ve Španělsku. Liší se podle různých regionů. Jedná se o druh slaniny připravované z nasoleného a okořeněného vepřového boku.
Pancetta se prodává nakrájená na tenké plátky nebo se krájí na kostičky, které dodávají chuť dalšímu jídlu. Patří mezi základní suroviny na přípravu těstovin carbonara.