Jednoduchý recept na špagety s rajčatovou omáčkou, který má v oblibě naše rodina.
100 až 150 g gothajský nebo pařížský salám vcelku
3 nasekané stroužky česneku
2 lžičky sladká paprika v prášku
400 g loupaných rajčat nebo 200 g sladkého rajského protlaku
500 g špaget
100 g sýr eidam nastrouhaný
2 až 3 lžíce olivový olej
asi ½ lžičky soli nebo podle chuti
½ lžičky černý mletý pepř (případně mletý bílý pepř)
Salám nakrájíme na kostičky. Olej v pánvi rozehřejeme na středním ohni, do rozehřátého vhodíme kostičky salámu, oheň snížíme na mírný a salám vypečeme do měkkých škvarečků (výpečků). Průběžné při pečení mícháme.
Přidáme celá loupaná rajčata z konzervy a/nebo sladký rajský protlak (ne tmavý trpký), případně na polovinu obojí, a smažíme na mírném ohni, až omáčka přestane být vodnatá a získá barvu. Posolíme podle chutí, vsypeme sladkou papriku, pepř a nasekaný česnek. Ještě chvíli smažíme.
Špagety uvaříme dle předpisu v mírně osolené vodě a trochou olivového oleje. Scedíme, prolijeme studenou vodou a porce dáme na talíř. Na porci asi 2 až 3 lžíce omáčky a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme. Můžeme posypat čerstvou bazalkou.
Scezené špagety také můžeme přímo smíchat s hotovou omáčkou. Podáváme na talíř a posypeme každou porci strouhaným sýrem.
Stačí podávat jen s vidličkou, na kraji talíře vidličkou zachytíme několik pramínků špaget, povytáhneme, na kraji talíře stočíme do klubíčka, povytáhneme a dorolujeme.