Pizza neapolská - Italske menu

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Pizza neapolská

Pizza

Pizza neapolská


200 g hladké mouky
120 ml vlažné vody
6 g droždí (čerstvé nebo v prášku)
4 g soli
malá špetka cukru.


Z droždí, trochy vlažné vody a špetky cukru si připravíme kvásek. Promícháme mouku, sůl a kvásek, postupně přiléváme vodu a rozpropracováváme např. v míse. Těsto přemístíme na vál a důkladně propracujeme, musí být teplé a krásně měkké. Těsto na pizzu necháme 24 hodin kynout a odpočinout, tj. nepřipravujeme pizzu ten samý den.

Z vyzrálého těsta uděláme bochánek. Z bochánku postupně vytáhneme na pomoučeném vále rukama tenkou placku. Na placku naneseme „omáčku“ (viz recept). Na pizzu přidáváme suroviny podle libosti: šunku, žampióny, černé a zelené olivy, krevety, feferonky, ančovičky, artyčoky, kvalitní suchý salám (např. uherský). Na závěr posypeme mozzarellou určenou na pizzu. Pečeme v troubě při 235 až 250 °C, asi 5 až 6 minut.


POZNÁMKA:

Výhodné připravit pizzu z jednoho kila mouky, tj. na 5 kusů pizzy. Těsto po propracování rozdělíme na pět bochánků a necháme kynout. Pečeme po dvou na pečicím papíře,  případně po jedné na kameni na pizzu (v tomto případě je doba pečení kratší).


Omáčka na pizzu
základní

650 g loupaných rajčat (mhou být konzervy)
20 g nasekaného česneku
50 g drobně krájené cibule
150 g řapíkatého celeru i s lístky
100 g strouhané mrkve
2 lžičky čerstvé sekané bazalky
30 g olivového oleje
sůl
pepř
cukr (podle chuti)


Všechny suroviny umixujeme. Omáčku přelijeme do hrnce se silným dnem. Zvolna vaříme 45 až 60 minut, občas promícháme.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky